2023

Nyhedsbreve 2023

December

Kære alle sammen


Nu nærmer jul og nytår sig i Vibo Lodsejerlaug. Det er koldt - og vådt, men fuglene hopper rundt mellem træerne - ligesom mange lodsejere nyder vinterens smukke natur.


Del meget gerne jeres vinter billeder på Facebook gruppen, så vi andre kan følge med. 


Jul og Nytår er også tiden hvor vi tænder levende lys og nogle skyder fyrværkeri af. Det er en tid, der er populær i Vibo hvor mange holder fest, låner huset ud til “ungerne” eller har andre gæster. De er måske ikke opmærksomme på, at det er forbudt at affyre fyrværkeri eller at have bål i Vibo. I kan jo altid vise jeres gæster vores hjemmeside, hvor reglerne er beskrevet. 


Naturen har her i efteråret vist sig både fra sin blide og hårde side. Blid regn er faldet - i enorme mængder gennem hele november måned - afløst af hård frost. Vi håber at alle er kommet tørskoet gennem den oplevelse uden sprængte vandrør.


Nu er der intet så skidt, at det ikke er godt for noget. Gyvel, der jo har spredt sig på vores strandgrunde, bryder sig ikke om frost. Erfaringen fra andre steder i landet er, at efter en frostvinter bliver gyvlen nogle gange halveret, og det sker, at den går tilbage med helt op til 75 procent. Faktisk er varme vintre en årsagerne til at gyvlen de seneste 10-20 år er blevet stadig mere fremtrædende i den danske natur. 


Naturudvalget er i fuld gang med at lægge en langsigtet plan for, hvordan vi kan stoppe udbredelsen af gyvel. Her er alle lodsejernes indsats vigtigt. Hvis du har en gyvelbusk på din grund, så træk den op - eller klip den ned. Den sætter frøkapsler efter 3 år - og det er frøene, der giver den voldsomme spredning.


Vi har også brugt vinteren til at opdaterer hjemmesiden. Beretninger og referat fra generalforsamlingen er kommet på.


Vi er stadig på jagt efter gamle billeder fra Vibo Plantage. Vi har modtaget mange skønne sort/hvide fotos frem til 1960’erne. Men hvad med dengang verden fik farver - eller blev digital. Send gerne jeres fotos også fra de senere år til bestyrelsen@viboplantage.dk - eller læg dem på Facebook. 


På forhånd tak - og God Jul og Godt Nytår til jer alle.'


Juli


Kære alle sammenSå er den danske sommer igang - med dejlig sol, høj himmel, byger - og mere sol.Bestyrelsen har modtaget flere forslag til Generalforsamlingen og ser frem til at mange møder op til den årlige generalforsamling lørdag den 29. juli kl. 10 i Nordskovshallen. I har fået indkaldelse - og hvis I ikke allerede har gjort det, så tilmeld jer gerne, så vi ved hvor meget smørrebrød der skal på bordet til den efterfølgende frokost. Skriv blot en mail til bestyrelsen@viboplantage.dk


Naturvandring


Mange benytter også lejligheden til at bygge eller få ordnet noget på deres grund. Hvis I har lyst til at lære endnu mere om naturpleje, er der tilbud om Naturvandring på egne grunde i Vibo Plantage.


Tid: lørdag 22. juli kl 9.30 til 11.00. Hvor Biolog Henrik Grytner (formand for Danmarks Naturfredningsforening i Odsherred) vil vi gå rundt og drøfte konkret pleje af vores private grunde. Skriv til mail til lrytter@dadlnet.dk hvis du har lyst til at deltage. Mødestedet er vejkrydset mellem Vibo Strandvej og Vibo Skovvej - samme sted som ved arbejdsdagene.Oprydning i skel mod Skærby


Naturudvalget har fået placeret nogle sten mellem overgange mellem Dalkrogen og Vibo Østvej. De ses næsten ikke på afstand når man kommer fra Vibo Østvej - men er mere tydelige fra Dalkrogen. Til gengæld er de vilde vækster, bl.a brombær, fint på vej igen. Der er også blevet ryddet op i parallel stykket mellem Dalkrogen og Vibo Sydvej. Det gror fint med naturlige vækster. Der er pt. en “officielt” og et par uofficielle.


Strandgrundene


Strandgrundene blev i år behandlet med en blanding af maskinkraft og lodsejernes håndkraft. Nu ser vi på om maskineriet har været effektivt til at bekæmpe rynket rose. Ellers ser det ud til at både de vilde urter, blomster, lyng gror flittigt - om kap med gyvel. Husk at gyvel kan sprede sig meget hurtigt - og at deres frø kan overleve op til 50 år i jorden. Så det er en god grund til at bekæmpe dem.


Affaldsbeholdere - hvor gør vi af dem


Affaldsbeholdere skal placeres på egen grund - dog maximum 5 meter fra skel.

Vær opmærksom på, at affaldsbeholderne IKKE må placeres i vejrabatten, uden for ens eget skel.


Hvis man f.eks. laver et fint anlæg med hegn og fliser uden for skel, kan det betyde at hvis kommunen enten vil grave - eller stille krav om at vejen er friholdt for udrykningskøretøjer - så skal det fjernes - og placeres inden for skellet.


Læs mere på hjemmesiden.
Nyhedsbrev Januar - Storm over Vibo


Kære alle sammen


Vibo Plantage lå i et af de områder hvor stormen ramte hårdt natten mellem lørdag den 29 og søndag den 30. januar.


Positivt er det, at så vidt vi kan se, er der ingen store træer der er faldet. Rene er gået en tur i plantagen for en sikkerheds skyld. Men flere grundejere skal nok forvente afknækkede kviste og grene.


Stranden blev til gengæld hårdt ramt. I løbet af stormen var vandet 1,5 meter over dagligt vande. Det virkede ekstra voldsomt fordi det var meget lavvandet lige inden stormen satte i gang. Den “nye” klit ser ud til at være skyllet i havet - sammen med en masse gammel tang. Bænkene har det fint.


Medlemmer der var i sommerhus og Rene har flittigt delt billeder på Facebook gruppen Vibo Plantage. I kan desuden finde billeder på hjemmesiden her.


Tak til vores “live reportere” på Facebook der har holdt os opdateret: Rene, Tonny Thiessen, Birgitte Bredahl Sørensen, Anders Rytter Bockhahn, Christina Elmegaard-Fessel, Tim Lund-Jensen, Torben Krausing, Bente Bruun.I Nykøbing Havn stod vandet helt op til kanten og bådebroen til bl.a roklubben var oversvømmet. I Rørvig gik vandet i land helt ind i havnekiosken. Det kan i alt sammen læse mere om enten på SN.dk eller i Facebook gruppen For os, der bor i Nykøbing Sjælland og omegn.