Problem planter

Problem planter

Bævreasp og havtorn sætter rodskud

Et stort problem i naturen er planter, der sætter rodskud. Faktisk har naturvejlederen Jørgen Stoltze skrevet en fin artikel i Landliggeren om “Smukke planter du kommer til at bande langt væk” .


Han nævner bl.a bævreasp. Den var en populær plante til hegn tilbage i 1950’erne og 1960’erne, for den vokser så dejligt hurtigt, men den sætter rodskud i op til 20-50 meter fra modertræet. Hvis i går på den østlige strandgrund kan i måske se de mange rodskud. Men forhåbentlig kun lidt endnu. De flinke naboer til strandgrundene er gået i gang med at bekæmpe bævreaspens modertræer.


Derfor er det også værd at overveje, hvis man har et bævreasptræ på sin grund: om det nu er tiden til at udskifte det.Mange er på det seneste faldet for den dekorative havtornebusk, hvis bær både er velsmagende, sunde og smukke. Men pas på: havtorn sætter også rodskud, og hvis den først har fået fat, kan den være næsten umulig at komme af med igen. Her er en vejledning i dyrkning og bekæmpelse af havtorn.

Rynket rose spreder sig på stranden


Strandens pt. største problem er rynket rose. Mange forbinder sommer og strand med den skønne duft fra denne rose – eller eftersommeren med hyben marmelade. Men den er ekstremt aggressiv, og den spreder sig fra strandgrundene bag klitten og helt ud i klitten. Den spreder sig både med rodskud og frø.

 

Store områder af Sjællands nordkyst og Jyllands vestkyst er blevet svært tilgængelige og med meget lidt dyreliv på grund af denne plante. Odsherred Kommune har igangsat en del initiativer for at bekæmpe rosen.


Da strandgrundene er vores private lodder (deraf Vibo Lodsejerlaug) er det foreningens (dvs. vores alle sammens) opgave at bekæmpe roserne.

 

Det bedste, du kan gøre, er, at fjerne rynket rose fra din egen grund – især hvis du har en grund nær stranden. Miljøstyrelsen har f.eks. en meget praktisk og grundig vejledning, som du kan læse her. Du kan også læse fyrpasser Knud Hammekens erfaringer med mekaniske og kemiske bekæmpelsesmetoder til bekæmpelse af rynket rose på Miljøstyrelsens hjemmeside her.