2013

2013

NOTE

Generalforsamlingen blev for anden gang afholdt i Pakhuset, Nykøbing Sj. 


Formand er Kåre Byrnak.





Referat af generalforsamling i Lodsejerlauget Vibo Plantage.


Der blev lørdag den 27. juli 2013 afholdt ordinær generalforsamling i Pakhuset, Nykøbing Sj med følgende dagsorden:


1.Valg af dirigent

2.Formandsberetning

3.Aflæggelse af regnskab for kalenderåret 2012 (regnskab vedlagt)

4.Fastlæggelse af kontingent

5.Indkomne forslag

6.Valg

7.Eventuelt


Til stede ved generalforsamlingen var hovedparten af bestyrelsen og ca. 50 beboere.


ad 1. Valg af dirigent

Flemming Christensen (Vibo Strandvej 11) blev valgt til dirigent. Flemming Christensen konstaterede, at indkaldelsenen til generalforsamlingen var i orden jf. Lovene og generalforsamligen dermed var lovlig.


ad 2. Formandsberetning 

Formand Kåre Byrnak bød velkommen til den ordinære generalforsamling 2013.

Kåre Byrnak indledte med at fortælle, at årets formandsberetning som tidligere er opdelt i 4 forskellige områder. Udover formandens egen beretning ville den omfatte nyt fra 3 hovedområder i bestyrelsens arbejde; naturplejen (v. udvalgsformand Lone Krausing), hegn/veje (v. udvalgsmedlem Torben Krog) samt fra administration (v. Jacob Weinreich).


Formandens beretning dækkede følgende områder: 

 

•Bestyrelsesmøder er afholdt jf. Lovene og en del ”mellem møderne” aktiviteter er gennemført. Referat fra sidste års generalforsamling er udsendt til medlemmerne 28. juli 2012.


•Væsentligst i bestyrelsesåret er:

oLokalplansinitiativet fra Skærby Strand

oKommunens partshøring og varsel om påbud, samt efterfølgende kommunens påbud om skiltning ved strandarealerne.


•Lokalplansinitiativet fra Skærby Strand følges fortsat tæt og bestyrelsen har deltaget i en besigtigelsesrundgang sammen med bestyrelsen fra Skærby Strand og kommunen. Det er  min opfattelse, at kommunen ikke er afvisende over for et eventuelt lokalplansinitiativ, men det er langt fra prioriteret i kommunens øvrige arbejder, herunder den 4.årlige revision af kommunalplanen. Omfang og dækningsområde med videre for en eventuel lokalplan er således ikke fastlagt. Som oplyst sidste år har bestyrelsen nedsat et udvalg, der følger området og arbejder med at klarlægge vores eventuelle interesser i fald arbejdet med en lokalplan skulle blive mere formaliseret og aktuelt.


•Kommunens partshøring og varsel om påbud samt efterfølgende kommunens påbud om skiltning ved strandarealerne. Kommunen tilsendte 1. februar en partshøring og varsel om påbud vedrørende skiltning med ”adgang forbudt” på udyrket areal på rækken af matrikelnumre, som vi i daglig tale omtaler strandgrundene. Det er kommunens vurdering, at skiltene er en overtrædelse af naturbeskyttelseslovens paragraf 24, der fastslår, at udyrkede arealer er åbne for færdsel til fods, hvis der er lovlig adgang dertil. Stranden og Vibo Strandvej udgør efter kommunens opfattelse en sådan lovlig adgang. Bestyrelsen besvarede partshøringen 8. april 2013 og anførte:

”Det er Lodsejerlaugets opfattelse, at dets område inklusive de omhandlede grunde fremtræder som et integreret hele, og at grundene derfor ikke særskilt kan betragtes som et udyrket areal i naturbeskyttelseslovens § 24’s forstand.


Sommerhusgrundene har gennem en længere årrække været genstand for en intensiv naturgenopretning fra Lodsejerlaugets side.


Efter Lodsejerlaugets opfattelse fremstår grundene, derfor heller ikke særskilt som et udyrket areal i naturbeskyttelseslovens § 24’ forstand, men som kultiveret naturgrund.


Lodsejerlauget mener på denne baggrund ikke, at bestemmelsen kan finde anvendelse på de omhandlede grunde.”

Bestyrelsen gik i samarbejde med bl.a. Skovstien, foreningen vest for Vibo, idet denne forening tilsvarende blev partshørt, selvom vores situationer ikke er fuldt ud sammenlignelige.


Kommunen har efterfølgende 1. juli udstedt påbud om lovliggørelse inden 1. august 2013. Loven åbner imidlertid mulighed for at klage over kommunens afgørelse til Natur- og Miljøklagenævnet. Bestyrelsen har således udnyttet denne klagemulighed og formelt besvaret kommunens påbud ved skrivelse af 26 juli 2013.


Det er bestyrelsens opfattelse, at selvom påbuddet er relateret til den aktuelle skiltning, så drejer sagen sig reelt set om, at Lodsejerlauget ved eventuelt at følge påbuddet principielt accepterer, at arealerne er åbne for offentlighedens adgang. Det er bestyrelsens opfattelse, at dette ikke er i overensstemmelse med lodsejerlaugets indstilling, hvorfor bestyrelsen har valgt at gå imod kommunen inden for gældende rammer for partshøring og klage over påbud.


•Deltagelse i kommunens sommermøde for fritidshusejere 11. august 2012. Bestyrelsen deltog igen i 2012 i dette traditionelle sommermøde, hvor fritidshusejerne møder kommunens politiske og administrative ledelse samt dens forsyningsvirksomhed. Væsentligst er at bemærke Sacha Boserup’s, Odsherred Forsyning A/S gennemgang af kloakeringsplanerne, som indebærer tvangstilslutning af sommerhusejendomme i kommunen. 12 rensningsanlæg afløses af 2 store anlæg. Den aktuelle plan revideres i 2013, hvor der bl.a. tages hensyn de problemer, som meget grundvand indebærer. Iflg. den aktuelle plan er Nordstrand planlagt kloakeret i 2036. Tilslutningsafgift udgør pt. ca. 35 tkr., hvortil kommer installationen på egen grund. Planlægning af vejvedligehold bør ske under hensyntagen til planen for kloakering.


•Deltagelse i Fritidshusejernes Sammenslutning i Nykøbing Rørvig. Bestyrelsen har deltaget i den årlige generalforsamling, der vanen tro primært vedrørte trafikken på Odsherredsvej og kommunens planer for afvanding henholdsvis kloakering. Vedrørende afvanding og kloakering er det vigtigt at holde disse projekter som to adskilte projekter, der konstateredes en vis usikkerhed om kommunens håndtering af projekterne, det vurderes af FSNR bestyrelse, at afvandingsprojektet fortsætter og at kloakeringprojektet forsinkes 4-5 år.


Naturpleje (v. Lone Krausing)

•Traditionen tro har der været afholdt fælles arbejdsdage 8.september 2012 og 20.april 2013. Der har ved begge lejligheder været meget fint fremmøde, således at vi har kunnet fordele os i hold på de forskellige opgaver: Opgravning af roser i klitten, opgravning af gyvelstubbe og slåning af græs og gyvel.


Takket være passionerede rosenbekæmpere både i øst og i vest er der ved at komme styr på udryddelsen af disse uønskede vækster. Der graves med greb og hakke i klitten, og der slås med maskine på gangarealet på vestgrunden. Kun arealet bag Strandvej 12 har vi ikke magtet at gøre noget ved endnu.


For første gang forsøgte vi os i september med spidsspader til opgravning af gamle gyvelstubbe, som ellers er blevet ved med at skyde, hver gang vi har klippet dem helt i bund. Den ny metode ser ud til at virke. På forårsarbejdsdagen gentog vi opgravningen, nu med brug af 2 nyindkøbte spidsspader.


I øvrigt har den hårde vinter været en rigtig god hjælp for os. Aldrig har vi haft så lidt gyvel på grundene som i år.

På vestgrunden har vi for nogle år siden indledt en plejeplan for lyngen. Den går ud på at slå et mindre areal med gammel, døende lyng med lyngle hvert efterår. Vi kan i år konstatere, at der på de behandlede områder er nyvækst af spæd lyng. Nu gælder det om at holde græsset i skak, mens vi fortsætter med ”mosaik-slåning”.


På begge arealer er der slået og bortskaffet så meget græs, som vi kunne overkomme. Slåning af grundene med bortskaffelse af det afskårne er vejen frem for at bringe den magre, sandede jordbund med blomsterflor af evighedsblomst, harekløver, blåmunke og meget andet tilbage. Vi vil stræbe efter at slå begge arealerne både forår og efterår.


Selv på østgrunden, hvor vegetationen af græs er ret voldsom, fandt vi små tuer af fremspiret lyng.

Alt i alt synes det, som om vi nu arbejder med metoder, der virker. Vi er godt tilfredse med dette års resultat. Vi er kommet godt på vej hen imod vores vision for strandgrundene.


Resultatet er kun blevet så flot, fordi så mange af jer har engageret jer og ofret jeres fritid for dette projekt til gavn og glæde for os alle i Vibo Plantage. Det er hyggeligt, at der stadig kommer nye ansigter til.

Tusind tak for jeres deltagelse, tak for husly og dejlige frokoster efter arbejdsdagene.

Har I lyst, er der plads til flere hænder. Der kræves ikke superkræfter. Man yder det, man kan, og er til gengæld med i et hyggeligt fælleskab. Alle er velkomne!


Der er nu ved at tegne sig et mønster for, hvordan vi fremover kan planlægge arbejdsdagene.

Slåning vil være nødvendig både forår og efterår en del år frem. Når der ikke mere er gyvelstubbe, vil denne slåning forhåbentlig være tilstrækkelig gyvelbekæmpelse. Roserne bekæmpes fortrinsvis om foråret. Lyngplejen hører til på efterårets arbejdsdage, som også er rette tid for nedskæring af hegn.


Næste arbejdsdag varsles allerede nu til den 7. september 2013, hvor der skal arbejdes med lyngpleje, slåning af græs og nedskæring af hegn på Sydvej.


I maj måned har vi optalt antallet af den plante, som I så ofte har hørt nævnt, Den Nikkende Kobjælde. Vi fandt 20 eksemplarer, som nu er tilmeldt kommunens registrering. Odsherred har fået til opgave at beskytte denne plante. Det er lidt flere end sidste år. Det er vores håb, at den tidlige græsslåning vil give dem bedre muligheder for at klare sig.

Den 13. juli gennemførtes en naturvandring i plantagen med Jørgen Stoltz, som gav råd og vejledning til naturpleje på vore grunde, således at området kan bevare sit præg af natur, hvad enten det drejer sig om lynghede, indlandsklit, skov eller fugtigt område.



Vej/hegn  (v. Torben Krog)

•Foreningen har fra i år samlet en række opgaver som klipning af hæk og græs samt vedligeholdelse af veje hos Jack Hansen. Tak til Roar Jensen for klipning af hæk og græsslåning de seneste år. Endvidere tak til Jack Hansen for hidtidigt vedligehold af grusvejene m.v. samt reparation af den 1. portal med ny tværstiver og skilt efter  påkørsel af større lastbil.


I årets løb er en del af det kraftigt voksende buskads på Vibo Sydvej skåret ned til hegnshøjde i en udstrækning af ca. 20 m. Trimningen er planlagt fortsat, men da arbejdet udføres ved den frivillige arbejdskraft på arbejdsdagene, vil det nok kun skride langsomt frem. Beskæringen er i overensstemmelse med beslutningen om, at der fremover skal være naturligt hegn omkring Vibo Plantage, og at nuværende trådhegn kun fornys, hvis det findes hensigtsmæssigt.

Som nævnt ved sidste års generalforsamling tilstræbes fortsat en minimering af skiltning  og dobbelt skiltning søges undgået (skilteskov). Justeringen vil blive udført ved frivillig indsats, primært på arbejdsdagene, forår og efterår. Resurserne har ikke rakt til meget i det forløbne år. Det store Vibo Hovedvej skilt er planlagt flyttet udenfor portalen på arbejdsdagen til efteråret.


Samarbejde med Skærby omkring vejene oppe ved indkørslen til den første portal. Torben Krog efterlyste ekspertise i forsamlingen omkring



Administration og WEB (v. Jacob Weinreich)

Jacob Weinreich fortalte, at over 70 af lodsejerlaugets medlemmer i dag modtager al information per mail. Det blev fremhævet som rigtig positivt, da det letter den administrative opgave betragteligt.


Rigtig mange lodsejere er desuden begyndt at bruge vores hjemmeisde, www.viboplantage.dk som opslagsværk og til at hente informationer. Der er pt mellem 300-500 besøg per måned, hvilket er super fint. Det er ikke intentionen, at der skal nås et bestemt besøgsmål, men blot at siden bruges, hvilket alt tyder på.   


Det blev pointeret, at viboplantage.dk fremfor alt skal ses som en ekstra service til lodsejerlaugets medlemmer.

Efter den administrative opdatering var formandens beretning færdig og der kunne stilles spørgsmål.


Kommentar – Kristian Kristensen  (Vibo Skovvej 21)

Er det muligt at få Jørgen Stolz til at komme tilbage til en ny naturvandring? Lone Krausing sagde at det afgjort kunne lade sig gøre. Efter håndoprækning viste det sig, at omkring 15 af de fremmødte var interesserede i at få besøg af Jørgen Stolz igen. Der vil i bestyrelsen blive vurderet, hvornår det giver mening at lave en ny vandring.

Inger Byrnak (Vibo Skovvej 5) gjorde opmærksom på, at man i øvrigt kan hyre Jørgen Stolz privat til at gennemgå sin grund.


Dirigent Flemming Christensen tog herefter ordet og da der ikke var flere spørgsmål til formandens beretning, blev den herefter godkendt. 


ad 3. Aflæggelse af regnskab for kalenderåret 2012 (v.Torben Krog)

Torben Krog redegjorde for regnskabet for kalenderåret 2012. Den største udgift lå på Strandarealets pleje, hvor vi forsøgte os med ekstern hjælp fra firmaet Care4Nature. Herudover er regnskabet i tråd med tidligere år og lodsejerlauget kom ud af 2012 med et overskud på små kr. 38.000.


Kommentar – Egon Hvilsom  (Vibo Vinkelvej 4)

Tilsyn med huse, hvad går det ud på? Torben Krog fortalte, at det er honorar til Keld Nielsen for tilsyn med vores huse i den stille periode fra  15. oktober til 15. maj.


ad 4. Fastsættelse af kontingent for 2013. (v. Torben Krog)

Kontingentet for næste år bliver som sidste år kr. 800. Torben Krog gjorde igen i år opmærksom på, at der fortsat både kan betales via bankoverførsel (reg. nr. 1551 konto nr.  0006468586) eller ved hjælp af girokort.

Torben Krog indskærpede, at der skal anføres medlemsnummer eller navn ved overførslerne.


Kommentar – Max Boese  (Dæmningen 10)

Hvorfor modtager vi et girokort på kr. 800 når det ikke er vedtaget endnu? Hvis der er penge nok kan vi så ikke sætte det ned til kr. 500? Torben Krog forklarede, at vi har estimeret, hvornår vi skal have hovedrepareret vejene og det er derfor der ’spares op’. Samtidig forklarede Torben Krog, at girokort dækker kalenderår, dvs. de kr. 800 der opkræves nu er for 2013. En eventuel ændring af beløbet vil kun have effekt i 2014 og det girokort, der modtages næste år.


Der blev ved håndsoprækning besluttet at fastholde de kr. 800.


ad 5. Indkomne forslag

Der var to forslag på programmet – begge fremsat at bestyrelsen.


Forslag 1: Fortolkning af lovenes brug af ordet ”skriftlig”.

Bestyrelsen søger generalforsamlingens tilslutning til at brugen af ordet ”skriftlig” i ”Love for Lodsejerlauget Vibo Plantage” med øjeblikkelig virkning fortolkes således:


Brugen af ordet ”skriftligt” omfatter anvendelse af INTERNETTET som primært medie for gensidig kommunikation mellem bestyrelse og medlemmer. Individuel undtagelse herfra kan alene finde sted efter individuel anmodning herom til bestyrelsen.”


Forslaget blev bragt til afsteming med alle for forslaget med undtagelse af to. Hermed vedtaget.


Forslag 2: Ændret tidspunkt for fremtidige generalforsamlinger

Bestyrelsen søger med virkning fra 2014 generalforsamlingens tilslutning til:

”mødet finder – så vidt muligt – sted fra klokken 1100.”


Forslaget blev bragt til afsteming hvor ingen fremmødte stemte imod. Hermed vedtaget.

ad 6. Valg

I henhold til vedtægternes §11 afgår efter tur:

Kåre Byrnak, formand (bestyrelsen - villig til genvalg)

Jacob Weinreich (bestyrelsen - villig til genvalg)

Bjarne Frese (bestyrelsen - villig til genvalg)

Lars Rytter (suppleant – villig til genvalg)

Willy Madsen (suppleant – villig til genvalg)

Flemming Christensen (revisor – villig til genvalg)

Jørgen Gade (revisor - villig til genvalg)

Jette Rosenlund (revisor suppleant, villg til genvalg)


Alle blev genvalgt til deres respektive opgaver for en ny periode.


Det giver dette ’hold’ til udførelse af næste års opgaver:


BESTYRELSEN (5)

Kåre Byrnak (formand)

Torben Krog (næstformand + kasserer)

Lone Krausing

Bjarne Frese

Jacob Weinreich 


SUPPLEANTER (2)

Lars Rytter

Willy Madsen


REVISOR (2+1)

Flemming Christensen

Jørgen Gade

Jette Rosenlund (suppleant)



ad 7. Eventuelt.

Der var 8 kommentarer på årets generalforsamling.


Kommentar – Hans Stokkebye  (Vibo Vestvej 2)

Hastigheder i plantagen. Vi bor på en hjørnegrund og det støver simpelthen når folk kører for stærkt. Det vil være fint, hvis folk sætter farten ned og fastholder de max 20 km/t. Alle bifaldt kommentaren og fortsætter med at holde øje med sin kørsel.   


Kommentar  – Efrid Byrnak   (Vibo Østvej 9)

Udendørs belysning. En bøn. Kan vi ikke forsøge at slukke for udendørslys om aftenen, så de ikke brænder hele aftenen og natten. Alle fremmødte var enige i, at udendørs belysning ikke bør brænde natten igennem.


Kommentar – Boese (Dæmningen 10)

Græsslåning. Må der slås græs om søndagen? Det blev uddybet, at der må slås græs mellem kl. 10-12 om søndagen. Anden maskinbrug er heller ikke tilladt udenfor denne tidsramme.


Kommentar  – Erik Schilder  (Vibo Østvej 24)

Mobildækning i plantagen. Kan vi ikke slå os sammen med en naboforening, så vi får bedre mobildækning i plantagen? Kirsten Dinesen svarede på spørgsmålet. Hun fortalte, at det er vanskeligt at få lavet mobildækningen bedre. Den bedste løsning er via fastnettelefonledninger ind til det enkeltehus. Herudover at der fra offentligt hold forventes en generelt bedre dækning i Danmark, men at udsigten kan være op til 5 år.


Kommentar – Reinhardt/Rosenlund  (Vibo Skovvej 17+19)

Udendørs ringeklokker. Hvordan forholder vi os til udendørs telefonringeklokker. Kåre Byrnak svarede, at der er rigtig mange forhold,  der kan indskrives i vores love. Han har stor forståelse for genen og tager det efterfølgende op i bestyrelsen.


Kommentar – Erik Schilder  (Vibo Østvej 24)

Hjertestarter. Vil det være muligt at indkøbe en fælles hjertestarter i lodsejerlauget? Kåre Byrnak besvarede spørgsmålet og sagde at vi tager det op i bestyrelsen efterfølgende.


Kommentar – Michael Parker  (Vibo Vestvej 13)

Trafikspejl ved indkørsel til plantagen. Kan vi få et trafikspejl oppe ved starten af plantagen (Vibo Hovedvejs sving)? Det var der i gamle dage? Folk kører stærkt igennem svinget og det vil være belejeligt med et spejl. Kåre Byrnak besvarede spørgsmålet og sagde, at vi tager det op i bestyrelsen efterfølgende.



Efter de mange kommentarer sluttede formand Kåre Byrnak af med en reminder til de fremmødte. Den var primært henvendt til de lodsejere, der udlejer sine huse i sommerperioden.

Jf. Lodsejerlauget  ”Ordensregler” er det ”strengt forbudt at tænde bål og at benytte åben ild i plantagen,” ligesom det implicit ligger i reglerne, at vi i størst muligt omfang tager hensyn til klitarealerne, herunder sørger for at bringe eget affald med væk (herunder hundeaffaldsposer hvilke ofte ligger i området iflg. Käte Grül Larsen (Vibo Strandvej 26)) når stranden forlades.


Endvidere takkede formanden bestyrelsen for en stor indsats over året, ligesom han  sendt pæne ord af sted til Keld Nielsen (tilsyn), Jack Hansen (veje mm.), Roar Jensen, og særligt Kristina Bockhahn for stor hjælp ifm med sagen med kommunen og endelig dirigent Flemming Christensen for at styre generalforsamlingen på fornem vis.


Således afsluttedes den 69. generalforsamling i Vibo Plantage.






Således passeret                               


Flemming Christensen


Dirigent